Pterinochilus chordatus
Stan prawny
Aneks UE: | Nie jest w Aneksie UE |
Ochrona w Polsce: | Brak danych |
Gatunek niebezpieczny: | Nie |
CITES: | Nie jest na liście CITES |
Gatunek inwazyjny w Polsce: | Nie |
Skale
Trudność: | Gatunek trudny w hodowli |
Dostępność: | Brak danych |
Siła jadu: | Silny jad |
Gatunek |
|
Nazwa gatunkowa: |
Pterinochilus chordatus (Gerstäcker, 1873)
|
Synonimy | Coelogenium raveni; Harpactira chordata; Pterinochilus raptor; Pterinochilus affinis; Pterinochilus sjostedti; Pterinochilus carnivorus; Pterinochilus brunellii; Pterinochilus widenmanni i Pterinochilus raveni |
Długość życia | Samica dożywa do około 15 lat. |
Występowanie |
Kenia, Tanzania
Powiększenie mapy |
Biotop | Stepy, sawanny. |
Hodowla grupowa | Hodujemy pojedynczo |
Aktywność | Nocna, O zmierzchu |
Typ terrarium | Terrarium stepowe |
Wielkość terrarium dla dorosłego | 20x20x30 cm |
UVB | Niepotrzebne |
Włoski parzące | Brak włosków parzących |
Środowisko życia | Gatunek nadrzewny |
Wygląd samca | Podstawową barwą jest piaskowy brąz. Na całym ciele ptasznika występują czarne, nieregularne plamy. Na tarczce grzbietowej znajduje się brązowo czarny gwiaździsty wzór. Kończyny ciemnobrązowe. Nie ma różnic w ubarwieniu samic i samców. Spotykane są także jasne odmiany kolorystyczne ... zaloguj się, aby czytać więcej |
Wygląd samicy | Podstawową barwą jest piaskowy brąz. Na całym ciele ptasznika występują czarne, nieregularne plamy. Na tarczce grzbietowej znajduje się brązowo czarny gwiaździsty wzór. Kończyny ciemnobrązowe. Nie ma różnic w ubarwieniu samic i samców. Spotykane są także jasne odmiany kolorystyczne ... zaloguj się, aby czytać więcej |
Temperatura | W dzień 26-30°C, w nocy 24-26°C. |
Wilgotność | 60-65%. |
Oświetlenie cykl | 14 godzin |
Uwagi | Jak wszystkie ptaszniki afrykańskie, Pterinochilus chordatus posiada jad, który może stanowić pewne niebezpieczeństwo dla człowieka. Większość osobników tego gatunku jest agresywna. |
Odnośnik do opisu | http://www.terrarium.com.pl/zobacz/pterinochilus-chordatus-597.html |
Źródła informacji |
0 Komentarze