





"Robaki" na talerzu
Napisany przez Dark_Raptor
,
w
Newsy
20 listopada 2012
·
5 612 wyświetleń

Fabryka Owadów owady jedzenie festiwal kuchnia
W dniu 18.XI. mieliśmy z Kornelią okazję wziąć udział w imprezie, której współautorem był Jakub Urbański, bardziej znany na forum jako Mantid. Podróżnik, hodowca, właściciel Fabryki Owadów, ale jak się okazuje, niezgorszy kucharz. Nie byłoby być może w tym nic interesującego, gdyby nie temat przewodni jego warsztatów - "Robaki na talerzu".
Jako osoby dość mocno związane z entomologią, trochę cierpła nam skóra na słowo "robaki", jako że opisuje ono zupełnie inny takson zwierząt, choćby tasiemce i glisty... ale świadomość, że innym skóra cierpła na sam widok wijących się larw mącznika stanowczo rekompensował ten dysonans

Zadaniem było wykonanie trzech dań. Risotto z dyni, kaszy i smażonych larw mączników oraz drewnojadów. Pasta z orzechów, sezamu i świerszczy polana cytryną. Placki z szarańczą i drewnojadami. W oczekiwaniu na przygotowanie można było zakąszać wzmiankowanymi owadami "na żywca", z czego autor tego bloga skrzętnie skorzystał, ku uciesze, przerażeniu a nawet obrzydzeniu zebranej gawiedzi

Dania wyszły wyśmienicie. Chityna chrzęściła między zębami, ale wrażenia smakowe są niezapomniane. Tak więc nie mając okazji spróbowania owadów w Azji, ostatecznie spełniliśmy to marzenie w Warszawie. Otwiera się jednocześnie nowe pole do eksperymentów w kuchni. Następne w kolejce będą karaczany w sosie chili
